Bizi Arayın: 0212 909 03 80

Formaldehit Tayini

Formaldehit CH2O formülüne sahip, aldehitlerin en basit üyesi olan organik bir bileşiktir. Renksiz ve uçucu bir bileşiktir.


Formaldehit kimya endüstrisinde en yaygın olarak kullanılan ve üretilen maddelerden birisi olup oldukça geniş bir kullanım alanına sahiptir.

En yaygın kullanım alanları olarak tekstil endüstrisinde ürünlerin çekmesini, çabuk kurumasını ve kırışmasını önlemek için kullanılır. Deri endüstrisinde derinin tabaklanması ve yapıştırılmasında, boyalarda bağlayıcı ajan olarak, kozmetikte antibakteriyel olarak kullanılır. Koruyucu ve dezenfektan olarak kullanıldığı alanlar da vardır.


Formaldehit çeşitli kimyasalların üretiminde kullanılabilen bir kimyasaldır. Formaldehit kullanılarak üretilmiş ürünlerde bulunan formaldehit,  zaman içerisinde güneş ışığı ile veya bakterilerin varlığında yapısında meydana gelen değişikliklerle kolayca açığa çıkar ve solunum, sindirim, temas vb. yollarla canlı vücuduna kolayca alınabilir. Ciltte ciddi alerjik reaksiyonlara sebep olabildiği gibi kanserojenik ve mutajenik etkileri de olabilmektedir. İnsan sağlığını son derece tehdit eden formaldehit, yasaklı maddeler listesinde yer alır.

Koku eşiği 1 ppm civarında olan formaldehit, havada 0,1 ppm bulunduğunda, gözlerin sulanmasına, öksürüğe, nefes darlığına, hırıltılı solunuma, deri döküntülerine, alerjik tepkilere, göz, burun ve boğazda yanmaya neden olur. 2 ppm konsantrasyonda gözlerde tahriş yapar, 20 ppm de tek bir etkilenimle bile korneada kalıcı matlaşmaya neden olur. 25 ppm üzerindeki etkilenimler öldürücü akciğer ödemi dahil çok şiddetli tepkilere yol açar.

Tekstilde Formaldehit Testi

Zehirli etkileri ve kötü kokuları nedeniyle, kumaş üzerinde apre işlemlerinden gelen formaldehit niceliğinin belli bir oranda tutulması önemlidir.

Formaldehit, bebek giysileri ve aksesuarları, gecelik, çarşaf, iç giysi, çorap, tişört, bluz, havlu, bornoz gibi deri ile temas eden tekstil ürünleri, ış giysi, döşemelik kumaşlar, perde gibi deri ile teması olmayan tekstil ürünlerinde farklı limitlerde olmak üzere bir çok yönetmelik ve kılavuz limitler dahilinde kullanımını sınırlandırılmıştır.

Derilerde Formaldehit Testi

Formaldehit, deri üretiminde kireç giderme, sepileme, tabaklama gibi işlemler esnasında kullanılabilmektedir. Deri üretiminde çeşitli amaçlarla kullanılabilen formaldehit aynı diğer alanlarda olduğu gibi tüketiciye ulaşan son ürün üzerinde belirli miktarların üzerinde bulunduğu zaman alerjen reaksiyonlardan kanserojen rahatsızlıklara kadar sağlığı direkt olarak etkileyebilmektedir.

Kozmetik Ürünlerde Formaldehit Testi

Formaldehit, kozmetik ürünlerde mikrobiyal üremeyi önlemek amacı ile koruyucu olarak kullanılmaktadır. Ancak kozmetik üretiminde kullanılan formaldehitin ürün formülasyonunda yer alan diğer maddeler ile uyumlu olması gerekmektedir. Aksi takdirde tüketicilerde toksik ve alerjik etkiler gösterebilmektedir.  

Kozmetik yönetmeliğine göre eğer bir kozmetik ürünü formaldehit içeriyorsa, etiketinde mutlaka  “formaldehit içerir” şeklinde bir uyarı olmalıdır.

Suda Formaldehit Testi

Su tüm canlılar için tartışmasız öneme sahiptir. İşletme suları, atık su, proses suyu, kuyu suyu, içme suyu, havuz suyu, akvaryum suyu gibi su kontrollerinde formaldehit testi laboratuvarımız tarafından yapılmaktadır.

Ürününüzün formaldehit miktarının güvenli sınırlarda olduğunun kontrolü için Türkiye’nin Test ve Analiz Merkezi Mass Laboratuvar’dan destek alabilirsiniz.

 

Şimdi Ara! Whatsapp'tan Ulaş!