Bizi Arayın: 0212 909 03 80

Çakmak Testi

Çakmak Testi

Tareks; ürünlerin ithalat ve ihracat aşamasında kalite ve standartlar açısından; tüketiciyi ve üreticiyi koruma altına almak amacıyla, risk analizlerinin yapılmasına olanak tanıyan web tabanlı bir yazılımdır. Son teknolojiyle, ihracat ve ithalat ürünlerinin; ekonomik ve ticaret koşullarına uygun şekilde üretilip üretilmediği, kamu ve ekonomik kaynakların daha etkili ve verimli kullanılıp kullanılmadığının ölçülerek, riskli ürünlerin ayrılması için farklı ürünler üzerinde tareks testi yapılır. Tareks öncelik olarak kişisel koruyucu donanımlar, oyuncaklar, yapı malzemeleri, tıbbi cihazlar, iletişimle ilgili ekipmanlar, pil ve akümülatör sanayi ürünleri, ayakkabılar, terlikler gibi birçok ürünü kapsar.

Tareks Çakmak Testi

İthalat ve ihracatta insan sağlığının ve çevre sağlığının korunması, üretici ve tüketicinin menfaatleri açısından yapılan testlerden bir tanesi olan Tareks çakmak testi için; çakmak gövdeleriyle bazı standartların sağlanması gerekir.

Çakmak testleri sırasında;

  • İç basınç dayanıklılığı
  • Yakıtla uyum sağlayıp sağlamadığı
  • Yüksek sıcaklığa dayanıklılık
  • Yakıt kaybına dayanıklılık gibi testler uygulanır.

Bazı testler, çakmak numunesi dolu ya da boş olması fark etmeksizin yapılırken, doldurma yapılmayan çakmaklarda yakıt kaybına dayanıklılık testi yapılmaz.

Çakmak Test Fiyatları

Tareks sistemine üye olduktan sonra, ithalat ve ihracatta insan ve çevre sağlığının, üretici ve tüketicinin korunması kapsamında yapılan çakmak test fiyatları; TS EN ISO / IEC 17025 standardında akreditasyona sahip Mass Laboratuvar ve Danışmanlık Hizmetleri A.Ş. tarafından yapılır. Test fiyatlarını öğrenmek için, web sitemiz üzerinden online teklif formu göndererek, fiyat teklifi alabilirsiniz.

Çakmak Testi Süresi

Çakmak gövdelerinin standartlara uygun ve güvenilir olması için, bazı testler uygulanır. Yakıt kaybının olup olmadığı, yüksek sıcaklık dayanıklılığı, düşmeye karşı dayanıklı olup olmadığı, iç basıncının nasıl olduğu, yakıtla ilgili herhangi bir uyumsuzluğun olup olmadığına bakılır. Çakmak testi süresi; ithalatçı kişinin ya da firmanın Tareks’e başvurusu ve numunenin akreditasyon laboratuvarımıza gönderilmesiyle başlar ve ilgili birim tarafından kısa sürede sonuçlandırılır.

Çakmak Kalite Testi

Çakmaklar; günlük hayatın içinde birçok nesneyi yakmak için kullanılır. Bu yüzden hem güvenilirliği hem de kalitesini ölçmek açısından çakmak kalite testi uygulanır. Çarpmaya, ısınmaya, darbelere karşı ne derece direnç gösterdiği, kalite ve sağlamlık testlerinden sonra anlaşılan çakmaklar, en kaliteli çakmak ürünleri olarak piyasaya sürülür.

İlk test, montaj üretim bandında gerçekleştirilir. Çakmak taşının yanıp yanmadığı test edilir. Yanma testi ilk test olarak yapılır ve yanar vaziyette ne kadar süre dayandığına bakılır. İkinci test, çakmağın üretim stabilizasyonunun kontrolüdür. Çakmaktan çıkan ateşin dengesine bakılır. Üçüncü olarak ısı testi gerçekleştirilir.

Gaz haznesine uygulanan test sayesinde, çakmağın ne kadar dayandığı ortaya çıkar. Dördüncü test türü ise yoğun basınçtır. Basınç altındaki dayanıklılığı ölçüldükten sonra, ortam sıcaklığına bakılır. Çakmağın genel ısıya ne kadar dayanıklı olup olmadığı ölçülür. Son olarak çakmağın düşme durumlarında, parçalarının ne durumda olduğuna bakılır.

ISO 9994 Testi

Alev üretici cihazlar olarak adlandırılan çakmaklar, potansiyel tehlike oluşturabilirler. Bu yüzden ISO 9994 Testi uygulanarak, tehlike riskinin ne düzeyde olduğu anlaşılır.

ISO 9994 testi;

  • Postmixin brülör çakmak
  • Ayarlanabilir çakmak
  • Ayarlanamayan çakmak
  • Otomatik olarak ayarlanan çakmak
  • Kendi kendine sönen çakmak gibi çeşitlere uygulanır.

Aynı zamanda çift alevli çakmak, çoklu alev tipi çakmak türleri de bu teste tabidir. Doldurulamayan, tek kullanımlık çakmaklar, bu teste tabi tutulmazlar.

Çakmak Emniyet Kuralları

Çakmaklar; Avrupa Acil Alarm sistemine göre, riskli ürünler grubunun %3’ünü oluşturur. Bu yüzden Avrupa Komisyonu raporlarına göre, emniyetsiz çakmakların, diğer çakmak ürünlerinden ayrılabilmesi için çakmak emniyet kuralları dahilinde kontrol edilmesi istenir.

Buna göre, çakmaklarda emniyet kuralları uygulanırken;

  • Çakmaklardan çıkan alevin miktarına
  • Yakıtla çakmağın uyumlu olup olmadığına
  • Düşmeye karşı dayanıklılığına
  • İç basıncının dayanıklı olup olmadığına
  • Doluluk oranına
  • Yakıt kaybına karşı dayanıklı olup olmadığına
  • Sürekli yanmaya dayanıklı olup olmadığına
  • Yükselen sıcaklığa karşı dayanıklılığına bakılır.

Aynı zamanda çakmakların tekrar doldurma sistemlerinin olup olmadığına, çakmak gövdesi üzerinde sembol ve uyarıların olup olmadığına bakılırken, etiket ve ambalaj kontrolü de yapılır.

Şimdi Ara! Whatsapp'tan Ulaş!