Bizi Arayın: 0212 909 03 80

Kozmetik Ürünlerin İddialarına İlişkin Kılavuz

T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu; “Kozmetik Ürünlerin İddialarına İlişkin Kılavuz”un 5. sürümünü yayınladı. Kılavuzun güncel sürümü ile birlikte içermez iddia beyanlarına izin verildi.

Firmaların ambalaj maliyetinin yüksek olması ve ürünlerin üzerinde bazı iddia beyanlarına yer vermek istemeleri nedeniyle kılavuz üzerinde bazı güncellemeler yapılmıştır.

Kozmetik üretimi yapan firmalar artık ürünlerin üzerinde “paraben içermez, fitalat içermez, alkol içermez vb.”  ifadelere yer verebilecekler.

Kozmetik Ürünlerin İddialarına İlişkin Kılavuz’a göre artık kozmetik üretimi yapan firmalar, ürünlerinde belirli bir bileşeni içermediğine dair iddialarını, TS EN ISO/IEC 17025 standartlarına haiz bir laboratuvarda yaptırılan analiz sonuçları ile kanıtladığı takdirde, bu iddiasına ürün ambalajı üzerinde yer verebilir. (Madde 12/5)

Ancak yasal bir gereklilik (yasaklı bir bileşeni içermemesi gibi), ürün tanıtımına ait görsellerde, ürün etiketinde ve ürün ambalajında, ürüne ait bir üstünlük/fayda olarak kullanılmamalıdır.

İddia nedir ? Hangi ifadeler iddia alanında kullanılabilir ?
İddia, kozmetik ürünlerin özelliklerine, etkinliklerine ve/veya güvenliliklerine ilişkin kozmetik ürünün etiketi, ambalajı ve/veya tanıtımlarında kullanılan bilgiler, beyanlar veya görselleri ifade eder.

Kozmetik ürün güvenliğiKozmetik Yönetmeliği ile yasaklanmış olan bir bileşene ilişkin “içermez” ya da bu anlama gelen bir iddia kullanılmamalıdır. Örneğin “kortikosteroid içermez” ifadesi; ürün üzerinde bir içermez beyanı olarak bulundurulamaz. Çünkü kortikosteroidler hali hazırda Kozmetik Yönetmeliği ile yasaklanmış olduğu için ürüne ait bir özellik değil, mevzuatın gereğidir.

Kozmetik üründe spesifik bir bileşenin bulunmadığı iddia ediliyorsa bu bileşen üründe bulunmamalıdır ve bu bileşenin açığa çıkmasına neden olan herhangi bir bileşen de üründe bulunmamalıdır. Örneğin “formaldehit içermez” iddiasına sahip olan bir ürün formaldehit içeremeyeceği gibi “formaldehit” açığa çıkaran “diazolidinil üre” gibi bileşenleri de içeremez.

İlgili ürün grubunda ürünlerin yapısı itibariyle kullanılmayan bileşenler için “içermez” iddiası veya benzer anlamdaki iddiaların kullanılması uygun değildir. Örneğin yüksek oranda alkol içeren parfümlerde herhangi bir koruyucu (antimikrobiyal madde) ilavesi gerekmez, bu nedenle “koruyucu içermez” iddiasında bulunulması uygun değildir.

Bazı bileşenlerin ürünün formülasyonunda bulunmuyor olması o ürünle ilgili mutlak bir güvence iddiası veya imasının kullanılmasını sağlayamaz. Örneğin ürünün “herhangi bir alerjik reaksiyona yol açma riski olmadığı” iddiası uygun değildir.

Bu durumlar haricinde üretici firma tarafından kozmetik üründe belirli bileşeni/ bileşenleri içermediği iddia edilmesi durumunda bunu TS EN ISO/IEC 17025 standartlarına haiz bir laboratuvarda yaptırılan analiz sonuçları ile kanıtlamak durumundadır. Ve aldığı bu test raporununun Kozmetik Ürün Dairesi Başkanlığı’na teslim edilmesi zorunludur. 

Kılavuzun orijinal haline buradan ulaşabilirsiniz.

Laboratuvarımızda kozmetik ürünlerinde içermez iddialarına yönelik yapılmakta olan testler hakkında bilgiyi burada bulabilirsiniz.

Aklınıza takılan herhangi bir konu ile ilgili bize ulaşabileceğinizi lütfen unutmayın.

Şimdi Ara! Whatsapp'tan Ulaş!